Istoria lenjeriei intime se leaga direct de istoria dezvoltarii femeii in societate si de schimbarea perceptiilor acesteia fata de tot ce inseamna vestimentatie, moda si confort. Femeile au purtat un fel sau altul de lenjerie intima (sutien sau reprezentari antice ale acestuia) inca din cele mai vechi timpuri, Grecia, Roma si India lasandu-ne documente istorice si dovezi ale faptului ca femeile si-au dorit dintotdeauna ca cu ajutorul acestor piese sa isi mentina siluetele subtiri, bustul amplu si sa isi ascunda vederii anumite parti ale anatomiei.

Istoria lenjeriei intime se confunda astfel cu istoria umanitatii, caci o forma sau alta de lenjerie intima a fost identificata la mai toate culturile si imperiile din vechime.

Desi se considera in mod eronat ca corsetele preced sutienele din punct de vedere istoric, descoperiri arheologice efectuate in 2008 demonstreaza ca sutienele (asa cum erau confectionate atunci) au fost purtate cu mult inainte de era corsetului, fiind prezente si la culturile din Europa si Asia de Est.

 Sursa foto: polyvore.com

Istoria lenjeriei intime o acuza pe nedrept pe Ecaterina de Medici ca fiind “inventatoarea” corsetului. In epoca Renasterii, femeile din inalta societate puneau mare pret pe busturile si decolteele lor iar secolele 16-17 au reprezentat adevarate epoci in care femeile s-au lasat cuprinse de aceste obiecte de vestimentatie ce nu erau departe de instrumentele de tortura din era medievala.

Cu toate acestea, nu toate femeile purtau un astfel de obiect de lenjerie. Cele care munceau la camp, femeile din clasa medie si joasa nu isi sustineau bustul decat cu fasii de material textil trecute peste si pe sub sani. Corsetul era apanajul femeilor “de lume” – iar acest lucru a devenit evident in Franta din perioada Revolutiei si a Razboaielor Napoleoniene. In acele vremuri s-a produs o “eliberare” a femeii, corsetul fiind blamat ca fiind un simbol asociat cu aristocratia asupritoare.

Desigur, corsetul si variantele sale au calatorit si peste ocean, nou-nascuta America imbratisand din plin moda si practicile vestimentare venite din Europa. Dar chiar si acolo, faimoasele corsete erau in cea mai mare parte destinate femeilor de familie buna, fiind considerate, mai ales in perioada razboiului civil, obiecte de lux pe care si le mai puteau permite doar anumite membre ale clasei sociale de sus.

Sursa foto: fashionthroughhistory.com

Revenind in Europa, epoca victoriana a dus corsetul la rang de arta, femeile purtand straturi peste straturi de haine incluzand camasi lungi, ciorapi, chiloti, alte camasi, corset pentru sani, centura pentru talie, etc. Desi de un formalism rigid in ceea ce privea lungimea hainelor, epoca victoriana a apreciat in mod paradoxal marimea bustului si folosirea diverselor tipuri de corsete pentru a il pune in evidenta – desi hainele acelor vremuri nu lasau la vedere nici un centimetru de piele.

Epoca Edwardiana a venit cu o binefacatoare unda de relaxare in ceea ce priveste incorsetarea femeilor pana la pragul de tortura, viitorul acestor obiecte vestimentare fiind pus sub semnul intrebarii atat de razboi cat si de vocile din ce in ce mai puternice ale medicilor si specialistilor in sanatate care sustineau inlaturarea corsetului pentru a se evita probleme grave de sanatate.

Sutienul, asa cum il cunoastem astazi, a venit ca un raspuns mult-asteptat la corsetele ce erau inca populare in secolul 20. Desi au existat multe incercari de a crea diverse sutiene, centuri sau corsete mai confortabile si in secolul 19, Mary Phelps Jacob este considerata inventatoarea sutienului modern pe care il purtam si in ziua de azi – in versiuni mult imbunatatite, desigur. Modelul lui Mary poate fi descris ca un fel de bustiera prinsa cu panglici care nu strivea sanii, ci ii scotea in evidenta elegant.

Din acel moment sutienul nu a mai fost doar o piesa de lenjerie intima ci un produs de moda. Designerii din intreaga lume au inteles pe loc succesul unui astfel de sutien (femeile imbratisandu-l fara rezerve) si si-au adaptat creatiile in functie de aceasta piesa. Sutienul a dat tonul unei revolutii in moda – la fel cum a zguduit societatea din plin.

Primul razboi mondial a avut si el contributia proprie la eliberarea femeii si la modificarea radicala a perceptiilor asupra acestora. Femeile au inceput sa lucreze in fabrici si spitale si sa poarte uniforme. Corsetele au devenit curand o amintire iar sutienul lui Mary si varietatile acestuia s-au transformat in piese de lenjerie intima obisnuita.

Sursa foto: Etsy.com

Cel de-al doilea razboi mondial a zguduit si el nu numai lumea, ci si rolul femeii in societate. Trimise de aceasta data pe front, implicate in actiuni dintre cele mai periculoase, femeile au inceput sa poarte lenjerie intima din ce in ce mai confortabila si mai rezistenta. Au existat inclusiv piese de lenjerie intima special destinate pentru a fi purtate  de femeile din armata. In Statele Unite aceste lucruri au reprezentat puncte de cotitura, fiind cea mai prolifica ramura a industriei de textile. Razboiul si grija acordata femeilor care isi serveau patria au determinat aparitia unor modele noi de lenjerie, camasi de noapte si sutiene.

Dupa razboi, femeile au devenit si mai sigure pe ele, ridicand pretentii cu privire la sutienele pentru femei insarcinate, pentru cele care alaptau, pentru cele care voiau sa poarte un decolteu chiar daca nu aveau un bust generos.

Astfel, America anilor 50-60 a inregistrat un adevarat boom: Frederick Mellinger a inventat sutienul push-up, popularitatea masinilor de spalat a dus la confectionarea de lenjerie intima mai rezistenta, port-jartierul a fost inlocuit de ciorapul intreg, camasile de noapte au devenit mai scurte si mai feminine. Costumele de baie au luat si ele avant tot in aceasta perioada.

Sursa foto: pinterest.com

In acest context de dezvoltare si imbratisare a ideilor noi, nu este de mirare ca faimoasa Coco Chanel a revolutionat istoria pijamalelor si a lenjeriei de noapte in general, gasind femei libere in spirit si cu mintea deschisa pentru a inlocui pudicele “haine de noapte” cu camasute din materiale fine si nobile si pijamale cu design barbatesc – din dantela si matase.

Astazi lenjeria intima este disponibila intr-o mare diversitate de culori, modele si tesaturi. Dincolo de a fi numai piese de lenjerie intima, sutienele, body-urile, costumele de baie, pijamalele, chilotii si ciorapii fac parte fiecare dintr-o industrie proprie, avand moda proprie, designeri dedicati si unele dintre cele mai spectaculoase spectacole de moda.