Femeile sunt atat de obisnuite sa poarte sutien, incat s-au obisnuit cu disconfortul provocat uneori de acesta si foarte rar isi pun intrebarea daca sutienul chiar li se potriveste sau daca au cumparat marimea si modelul adecvat.

Cu toate acestea, statisticile arata ca un procent de aproape 80% dintre femei nu poarta sutienul potrivit pentru ele, deoarece se inseala asupra marimii si formei care le sunt necesare.

Un sutien nepotrivit duce la probleme de sanatate a sanilor, postura incorecta a spatelui si bustului, iritatii ale pielii si senzatia ca sutienul este inconfortabil, indiferent de forma si calitatea lui. Toate aceste neplaceri se pot evita daca stim cum sa ne alegem marimea potrivita la sutien. Intai de toate, trebuie sa stim ce marime purtam si mai ales, trebuie sa invatam sa o calculam corect.

Cum stii ce marime porti la sutien?

Daca masura in centimetri si masura in „cupe” reuseste sa te faca sa te simti confuza, exista o metoda simpla de a scapa de orice nelamurire. Intai de toate, trebuie sa iti masori cu un centimetru de croitorie circumferinta bustului, peste sfarcuri, fara a strange sau a presa.

Urmatoarea masuratoare pe care trebuie sa o faci este cea a circumferintei toracice imediat sub sani. Evident, ambele masuratori necesita ca tu sa stai cu spatele drept. Diferenta dintre circumferinta bustului si circumferinta toracica reprezinta marimea cupei tale la sutien.

De aici incolo, lucrurile devin mai simple. Ca sa stii exact ce sutien sa iti cumperi, te poti uita pe tabele de corespondenta a marimilor.

Unele modele de sutiene au masuri diferite, dar in principiu, te poti ghida dupa unele elemente ajutatoare care iti vor fi de folos atunci cand iti cumperi sutienul.

De exemplu, sutienul potrivit pentru tine este cel care nu iti lasa urme pe piele, nici sub sani, nici pe umeri. Baza sutienului atat in spate cat si in fata trebuie sa fie simetrica: inchizatoarea de la spate trebuie sa fie la aceeasi inaltime ca partea din fata, de sub sani. Cupele sutienului trebuie sa fie aderente la sani, nu sa stranga bustul, dar nici sa lase loc. Avand in vedere ca femeile au nevoie nu numai de un sutien care li se potriveste ca marime, dar si de un sutien care li se potriveste ca model, sa vedem in continuare cateva elemente ce tin de forma si functia sutienelor.

Ce model de sutien sa alegi?

Indiferent ca ne plac sutienele push-up sau cele cu cupe demi, iata cateva puncte esentiale pe care trebuie sa le tinem minte atunci cand ne cumparam un sutien:

  • sutienul se probeaza intotdeauna pentru o sustinere corecta;
  • sanul trebuie sa fie acoperit de cupa, iar aceasta sa adere la san (cu exceptia sutienelor cu jumatate de cupa);
  • sutienul nu trebuie sa stranga, dar nici sa fie prea larg (daca banda sta ridicata la spate, atunci sutienul iti este mare);
  • sutienul nu trebuie sa ridice sanii prea mult (cu exceptia sutienelor push-up);
  • bretelele nu trebuie sa jeneze;

Tu cum iti alegi sutienul? Ce reguli urmezi?