Odata cu venirea verii, putem scoate fara nici o grija maiourile din sifoniere, pentru ca sunt piesele de vestimentatie perfecte pentru a face fata caniculei. Cu toate ca sezonul cald vine si trece, unele exprimari defectuoase raman alaturi de noi. Una dintre cele mai frecvente si mai raspandite dintre acestea este maieu in loc de maiou, desi versiunea maieu incepe sa fie din ce in ce mai populara. Maiou suna destul de ciudat, nu-i asa? Desi este posibil sa fi intalnit versiunea maieu in vorbirea curenta, in presa, pe Internet sau chiar in unele dictionare, cuvantul maiou este forma corecta care ar trebui sa se regaseasca in comunicarile noastre verbale sau scrise. De ce este corect maiou si nu maieu si cum am ajuns sa folosim maieu in locul formei corecte aflam in cele ce urmeaza.

Ce inseamna maiou?

Un maiou este definit ca fiind „un articol de lenjerie sau o piesa de echipament sportiv (cu sau fara maneci), de obicei decoltat, purtat direct pe piele”. Daca ne uitam cu atentie la explicatia din DEX sau din DOOM 2, aflam ca acest cuvant isi are originea in cuvantul „maillot” din limba franceza. Cum o buna parte dintre cuvintele romanesti provin din limba franceza pastrandu-le radacina si de multe ori si pronuntia, este usor sa intelegem ca maiou in romaneste suna aproape la fel ca frantuzescul „majo”. Daca mai tii minte de la orele de franceza, in aceasta limba exista semivocala denumita yod – transcrisa fonetic [j] si redata in scris ca i sau y. Cuvantul „maillot” se transcrie fonetic „majo”, de aceea alaturarea de vocale [ai] din acest cuvant nu se pronunta [e]. Desigur, o eroare care trebuie evitata este scrierea sau pronuntia cuvantului maiou ca „maio”- vocala „u” de la finalul cuvantului trebuie intotdeauna pronuntata sau redata in scris.

Cum am ajuns sa pronuntam maieu in loc de maiou?

Ca atatea alte cuvinte din limba romana, si maiou a suferit modificari de pronuntie – unele dictionare accepta ambele versiuni ca fiind corecte pentru ca limba romana este un organism viu, adaptabil la vremurile sale. Cu toate acestea, era vitezei si a tehnologiei, limbajul trunchiat, cuvintele pronuntate in viteza si alterarile fonetice nu ar trebui sa ne impiedice sa vorbim si sa scriem corect.

Un mic truc pentru a afla daca vorbesti sau scrii corect maiou sau maiou

Daca deschizi pe calculator un editor de text care are incorporat dictionarul limbii romane, precum si functii de corectare a greselilor de ortografie in limba romana, vei afla ca daca incerci sa scrii cuvantul maieu programul ti-l va corecta automat in cuvantul maiou. Poti folosi acest truc ori de cate ori nu stii cum se scrie exact un cuvant – editoarele de text performante si prevazute cu functii pentru limba romana iti vor sublinia cuvintele scrise gresit sau ti le vor auto-corecta cu o acuratete de 99%. Asadar tu ce porti vara aceasta? Maiou sau maieu? Te invitam sa descoperi pe site colectiile de maiouri pentru femei si maiouri barbati confortabile, gata de integrat in orice tip de tinuta.