Fie ca iubesti seturile tale de pijamale, fie ca preferi sa dormi in tricou si boxeri, fie ca sunt de bumbac, satin sau dantela, fie ca sunt largi si pufoase, pijamalele fac parte din viata noastra de zi cu zi. Cu o istorie amuzanta si o evolutie interesanta, pijamalele sunt inca extrem de purtate, si nu numai in pat… Astazi iti vom dezvalui 7 lucruri pe care nu le stiai despre pijamale.

1. De unde provin pijamalele?

sursa foto: thepajamacompany.com

Radacina cuvantului pijama isi gaseste originea in cuvantul peijamah, originar din India. Colonistii britanici din acea tara au observat ca localnicii purtau aceste peijamah, care erau la vremea aceea, pantaloni foarte largi, usori si comozi, stransi pe talie. Colonistilor le-a placut aceasta piesa de vestimentatie pe care au adoptat-o imediat in timpul odihnei de la amiza si pe timpul noptii. Intorsi in Regat, moda pijamalelor s-a raspandit cu iutenia fulgerului, devenind o tinuta obisnuita asociata cu perioadele de repaus si somn.

2. De unde avem acum seturile de pijama cu bluza si pantaloni?

Evident, din Marea Britanie, pentru ca acei colonisti care au adus cu ei tendintele vazute in India le-au si imbunatatit pe parcurs. Astfel, pantalonilor largi si comozi li s-a adaugat si o bluza asortata, confectionata din acelasi material.

3. Cand au devenit pijamalele haine de strada?

sursa foto: stirredstraightup.blogspot.com

Destul de greu de crezut, dar din saloanele intime ale oamenilor, pijamalele s-au transformat in haine de lux de strada. Designerul francez Paul Poiret a creat o colectie de pijamale de matase care se puteau purta in public in timpul zilei, fiind considerate tinute lejere, la moda. Asta se intampla la inceputul anilor 1900, dar pijamalele se poarta pe strada chiar si acum.

4. Cine iese la cumparaturi in pijama?

sursa foto: thinkgeek.com

Ei bine, in Japonia este perfect normal ca oamenii sa iasa pe strada in tinute lejere, ce aduc extrem de mult cu pijamalele pe care noi le purtam noaptea. Mai mult, japonezii ies pe strada inclusiv in costume ce infatiseaza diverse animale simpatice, numitele Kigurumi. Nici in China nu este neobisnuit ca oamenii sa poarte pijama in timpul zilei prin cartier, atunci cand au probleme rapide de rezolvat.

5. Cum a contribuit Coco Chanel la evolutia pijamalelor?

sursa foto: derek-rose.com

Prin anii '20, in timpul Primului Razboi Mondial, marea doamna a modei internationale a introdus pijamaua de satin si matase, compusa din bluza si pantaloni in moda feminina. Revolutionand astfel aspectul imbracamintei de interior, Coco Chanel a facut femeile sa renunte la traditionalele camasi de noapte lungi, si sa incerce mult mai comodele pijamale.

6. Toata lumea cu pijamaua la plaja!

sursa foto: bluevelvetvintage.com

Prin anii 20 – 30, odata cu transformarea pijamalei intr-un obiect vestimentar de lux si foarte la moda, purtand semnatura unor designeri celebri, clasele sociale bogate si lumea buna a inceput sa poarte pijamalele (din materiale luxoase, desigur), la plaja. Sigur poti gasi cateva filme vechi in care doamne si domni din inalta societate puteau fi vazuti in statiuni estivale la moda imbracati in „costume” compuse din pantaloni si camasa lejere, de vara, care in esenta erau pijamale.

7. Cati dintre noi purtam cu adevarat pijamale?

Ei bine, exista studii extinse privind popularitatea pijamalelor in tarile occidentale. De exemplu, in Statele Unite 69% dintre barbati si 86% dintre femei poarta pijamale sau o forma sau alta de imbracaminte de noapte. In Marea Britanie, 53% dintre barbati poarta pijamale (in timp ce restul prefera sa doarma dezbracati), iar dintre femeile britanice, 83% prefera pijamale sau alte forme de imbracaminte de noapte. Mai mult, in ultimii ani, peste 80% din cei care lucreaza de acasa marturisesc ca prefera sa lucreze stand in pijama, simtindu-se astfel mult mai relaxati si considerand ca au o productivitate a muncii mult sporita.

Tu ce curiozitati despre pijamale mai cunosti?