Cand vine vorba despre lenjeria intima, o atentie deosebita dedicata spalarii, uscarii si depozitarii acesteia ne poate feri de o serie de probleme de santate. De aceea, lenjeria intima necesita tot atat de multa atentie si ingrijire precum igiena intima.
Desi spalatul rufelor la masina pare sa fi simplificat foarte mult procesul curatarii lenjeriei, atunci cand scoatem lenjeria din masina uneori putem realiza ca ar fi putut fi mai curata, de exemplu, sau ca pare deteriorata, imbacsita sau, mai rau, decolorata sau patata.
De aceea, astazi vom discuta despre 3 greseli frecvente facute la spalarea lenjeriei si vom vedea ce este de facut pentru a le evita.
1. Nerespectarea temperaturii de spalare indicate pe eticheta produselor
Majoritatea obiectelor de lenjerie au indicata pe eticheta temperatura optima de spalare. Daca lenjeria alba, de bumbac, nu iti pune prea mari probleme, atunci lenjeria mai fina, cu insertii de satin sau dantela trebuie protejata de temperaturile mari.
Avand in vedere ca la ora actuala beneficiem de detergenti cu o putere ridicata de curatare care au efecte extraordinare chiar si la temperaturi mai mici, nu trebuie sa mai „fierbi” lenjeria. La ora actuala se recomanda spalarea lenjeriei la 60 de grade, cu un inalbitor de calitate, daca este cazul.
De asemenea, tot datorita capacitatii de curatare a detergentilor moderni, nu mai trebuie nici sa adaugi o cantitate mare de detergent la fiecare spalare, pentru ca risti un efect contrar: prea multa spuma determina o clatire de o calitate inferioara.
2. Spalarea lenjeriei impreuna cu alte haine
Este deja binecunoscuta regula conform careia nu ar trebui amestecate hainele colorate cu cele albe, sau cele sintetice cu cele de bumbac.
O regula mai putin cunoscuta, insa, este aceea conform careia, din considerente de sanatate, lenjeria se spala separat de restul hainelor, chiar daca in teorie ambele categorii ar suporta aceeasi temperatura a apei.
In afara de riscurile la care te expui in mod firesc prin amestecarea hainelor (transfer de culori, intindere), iti asumi de asemenea niste riscuri de igiena deloc necesare: lenjeria intima este purtatoare de bacterii, la fel cum o anumita pereche de jeans din masina poate fi plina de noroi.
3. Adaugarea balsamului de rufe la spalarea lenjeriei
Si daca tot am stabilit ca lenjeria se spala separat de restul hainelor, atunci te sfatuim sa eviti si balsamul de rufe in cazul lenjeriei. Intr-adevar, acesta confera un miros placut si o anumita finete la atingere, dar balsamul de rufe deterioreaza in acelasi timp elastanul din lenjeria intima.
Piesele mulate, cu rol de sustinere si piesele elastice isi vor pierde o serie de proprietati daca exagerezi cu balsamul de rufe. In cazul in care nu te poti desparti de el, foloseste o cantitate mica - de exemplu o treime din cat ai folosi pentru a spala pulovere sau bluze din polar.